Fagskolemelding: Styrker høyere yrkesfaglig utdanning

Regjeringen har lagt fram stortingsmeldingen om høyere yrkesfaglig utdanning. Meldingen skal gi retning for regjeringens videre satsing på fagskoleutdanning.
Regjeringen har lagt fram stortingsmeldingen om høyere yrkesfaglig utdanning. Meldingen skal gi retning for regjeringens videre satsing på fagskoleutdanning.
- NHO Byggenæringen ønsker stortingsmeldingen om fagskoleutdanning velkommen og støtter regjeringens mål om å styrke fagskolesektoren for å møte fremtidens kompetansebehov, sier Margrethe Gjessing, fagsjef for kompetansepolitikk i NHO Byggenæringen.
Regjeringen vil øke satsen per studieplass med 14 prosent, noe som gir fagskolene bedre økonomiske rammer. I tillegg vil fagskolene få rammetildeling av driftsmidlene, noe som gir dem større fleksibilitet til å tilpasse utdanningstilbudene til arbeidslivets behov og studentenes etterspørsel.
- Det er stor etterspørsel etter fagskoleutdannede i næringen. Hele 6 av 10 av NHO Byggenæringens medlemmer sier de har behov for fagskoleutdannede i NHOs kompetansebarometer 2024. NHO Byggenæringen har jobbet for økt finansiering til fagskolesektoren, så bedre rammer som muliggjør økning av antall studieplasser er positivt, så gjenstår det å se hvor langt det monner, sier Gjessing.
Regjeringen vil derfor åpne for at fagskolene kan tilby høyere yrkesfaglig utdanning på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR). Dette innebærer at fagskoleutdanninger ikke lenger er begrenset til nivå 5, og at det opprettes en egen yrkesfaglig søyle parallelt med universitets- og høyskoleutdanningene.
- NHO Byggenæringen har lenge jobbet for å bygge en yrkesfaglig søyle, der fagskolene kan tilby utdanning på nivå 6 i NKR. Det er en styrking av den yrkesfaglige utdanningsveien, som muliggjør ytterligere spesialisering innenfor de fagområder der det er behov for dette. Men fagskoleutdanningen har også behov for å bli mer kjent, derfor er det velkomment at regjeringen også vil styrke kunnskapen om fagskoleutdanning hos rådgivere og karriereveiledere, sier Gjessing.
Regjeringen vil også gjennomføre flere tiltak for å styrke fagskolene ytterligere, inkludert etablering av et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter, kartlegging av behovet for velferdstilbud for studenter ved fleksible utdanningstilbud og utredning av kvalitetsbegrepet i høyere yrkesfaglig utdanning. Videre vil tilsynet med fagskoleutdanning og fagskolenes systematiske kvalitetsarbeid styrkes, og det vil bli lagt til rette for mer forskning på kvalitet i yrkesopplæring og -utdanning. Regjeringen vil også sikre muligheter for økt internasjonalt samarbeid og ta initiativ til at fagskolelærerutdanningen styrkes og gjøres tilgjengelig over hele landet.
NHO Byggenæringen vil, sammen med bransjeforeningene og NHO, følge opp meldingen for å sikre at fagskoleutdanningen møter byggenæringens behov i tiden fremover, avslutter Gjessing.