Sirkulær økonomi og ombruk er et 10 studiepoengs utdanningsprogram som tilbys ved Fagskolen Vestland. Utdanningen er gratis og den er tilpasset studenter som er i full jobb ved siden av. Det er lagt opp til en fysisk samling, ved siden av nettbasert undervisning og selvstudium, totalt 4 - 5 måneders forløp. Programmet passer derfor for alle, uavhengig av avstand til lærestedet. Studiet har oppstart i januar 2025.
Stor etterspørsel etter håndverkere med denne kompetansen
Det brukes mye spalteplass på ord som sirkulær økonomi, ombruk og gjenvinning. Men strengere offentlige krav, blant annet til ombrukskartlegginger har ført til et reelt behov for håndverkere som har konkret kompetanse innenfor disse områdene. Dette gjelder særlig ulike miljøberegninger for bedrifter, innsamling av data for EPD`r (Miljødeklarasjoner) og nevnte ombrukskartlegginger. Dette er kompetanse som studentene tilegner seg i løpet av studiet.
Studentene får dessuten innsikt i strategier for å optimalisere ressursutnyttelsen, avfallsreduksjon og materialgjenvinning på byggeplass. Dessuten vil man kunne vurdere miljøpåvirkningen av ulike byggemetoder og materialer. Dette er kunnskap som vil være avgjørende ved nye miljøkrav.
Denne utdanningen er identisk med et av emnene i studieplanen til Grønn omstilling, en ny utdanning på 60 studiepoeng. Studenter som har fullført Sirkulær økonomi og ombruk, får denne godskrevet om de senere vil studere Grønn omstilling.
Hvem kan søke?
Du kan søke fagskolestudiet ved fullført og bestått videregående opplæring med relevant fagbrev i
- betongfaget
- byggdrifterfaget
- feierfaget
- glassfaget
- isolatørfaget
- kulde- og varmemontørfaget
- murerfaget
- rørleggerfaget
- tak- og membrantekkerfaget
- trelastfaget
- trevare- og bygginnredningsfaget
- tømrerfaget
- ventilasjons- og blikkslagerfaget
Det er også mulig å søke studiet på bakgrunn av realkompetanse.
Kilde: Byggogbevar.no