NHO Byggenæringen høsten 2024

Publisert

Foto: Stortinget.no

Den krevende markedssituasjonen, bærekraft, seriøsitet og et eget løft for de mindre håndverksfagene står på den politiske agendaen til NHO Byggenæringen. Her får du et innblikk i hvilke saker landsforeningen engasjerer seg i denne høsten.

Markedssituasjonen

Mange bedrifter i byggenæringen er fortsatt i en svært krevende situasjon. Det er lav aktivitet både i bolig- og næringsbyggmarkedet. I kommunikasjonen fremover skal vi vri budskapet og få tydeligere frem verdien av byggenæringen, og hvordan byggenæringen kan bidra til å løse samfunnsproblemer.

NHO Byggenæringens første markedsrapport ble lansert på Arendalsuka, og vi legger opp til kvartalsvise oppdateringer. Vi skal også jobbe med å utvikle prognoser, og opprette et bedriftspanel om kan utfylle analysene av markedsutsiktene.

Siden høsten 2023 har vi jobbet med statsbudsjettet for 2025. Regjeringen legger frem budsjettet 7. oktober. Da blir det forhandlinger med SV på Stortinget. Vi vil bruke tid på å møte stortingspolitikere både i Budsjetthøringene og i separate møter for å gi fakta om situasjonen i næringen, og gi våre innspill. 9. oktober inviterer vi til webinar om hva budsjettet betyr for byggenæringen.

Samtidig med at Stortinget skal vedta statsbudsjettet for 2025, begynner regjeringen å jobbe med budsjettet for 2026. For å få til ekstraordinære satsinger vil vi i høst jobbe opp mot relevante myndigheter for viktige satsinger for byggenæringen.

Vi jobber også med innspill til utlånsforskriften og hvordan nasjonale myndigheter kan bidra til å redusere saksbehandlingstiden på reguleringsplaner og byggesaker.

Partiprogram og valgår 2025

Alle partiene jobber nå med partiprogram for neste fireårs-periode. Vi har sendt innspill til alle partiene, og i høst vil vi følge dette opp og sende tilbakemeldinger på førsteutkastene som partiene har lagt frem. Vi aner at boligpolitikken blir en viktig valgkampsak, og vil prøve å løfte opp den.

Bærekraft

Klimapartnerskapet signeres 25. oktober. NHO Byggenæringen har gjennom klimapartnerskapet fått en sterkere posisjon i klimaarbeidet og vi ønsker å bruke den arenaen for å jobbe videre med gjennomslag for våre foreslåtte virkemidler. Dette er en 1.0-avtale, så vi skal fortsette arbeidet sammen med regjeringen for å videreutvikle avtalen og inkludere flere virkemidler.

NHO Byggenæringen har nå utviklet en felles policy på natur. Rammebetingelsen knyttet til ivaretakelse av natur vil få stor betydning for næringen fremover. I høst legger regjeringen frem en stortingsmelding om natur. Derfor inviterer vi 15. oktober til byggenæringens naturkonferanse, med klima- og miljøministeren på programmet.

Enova skal få nytt mandat fra nyttår. Vi har jobbet for at det skal komme eget mål og satsing på energieffektivisering. Det trengs også pengestøtte for å utløse potensialet og vi vil jobbe for økt bevilgninger til dette i budsjettet for 2025.

Kompetanse

NHO Byggenæringen har fått signaler fra departementet når det gjelder ny lærlingklausul om at det kommer en avklaring på saken i løpet av året, og at kravet sannsynligvis blir 10% totalt og 10% lærlinger per utdanningsprogram (ikke per enkeltfag), og at det videre blir en evaluering av ordningen etter tre år. Dette er i tråd med kompromisset i NHO Byggenæringen. NHO Byggenæringen vil, sammen med bransjene, utforme et innspill til departementet rundt konkretisering av oppfølgingen etter tre år.

I tråd med kompromisset jobber NHO Byggenæringen for flere lærlinger, særlig i mindre håndverksfag. Dette inkluderer å arbeide for øremerkede midler over statsbudsjettet til etablering av klasser i mindre fag, eller kombinasjonsklasser.

NHO Byggenæringen vil følge opp høring på stortingsmeldingen om 5.-10. trinn med fokus på de praktiske fagene, mer praktisk læring i skolen og satsing på sløydfaget. NHO Byggenæringen vil i budsjett 2025 følge opp meldingen og jobbe for mer midler over statsbudsjettet til praktiske fag og koble dette opp mot behovet for økt interesse for- og økte ferdigheter i sløydfaget.

DiBK har bedt næringen komme med innspill til utredning om lov- og forskriftsendringer for kvalifikasjonskravene i plan- og Bygningslovgivningen. NHO Byggenæringen har sammen med bransjene utarbeidet et politikknotat med omforent politikk på en del av områdene DiBK ønsker innspill på.

Forslagene er overordnet oppsummert:

  • Et samarbeidsprosjekt mellom DiBK og næringen med vurdering av vanskelighetsgraden og kvalifikasjonskravene for ulike ansvarsområder/godkjenningsområder med tiltaksklasser. I prosjektet vil bransjene selv foreslå endringer for sine fagområder.
  • At kravene til tiltaksklasser for de ulike ansvarsområdene må gjenspeile vanskelighetsgrad, herunder reell risiko for feil, faglig og/eller teknisk kompleksitet.
  • Forslag til endring i kravene til utdanning og praksis for tiltaksklassene.
  • At det må tas i bruk digitale løsninger for å dokumentere hvilken kompetanse som er/blir benyttet i det enkelte tiltak.
Seriøsitet

NHO Byggenæringen vil følge opp Høyre sitt dokument med 51 tiltak for et tryggere arbeidsliv, og gi råd rundt prioritering- og oppfølging av tiltakene. Vi vil også gi innspill til partiprogrammet til Høyre og til øvrige partier.

NHO Byggenæringen har meldt inn behov for en gjennomgang av finansieringen av- og forretningsmodellen for Standard Norge, og følger opp dette i sektorstyret og i et møte med næringsministeren i oktober.

NHO Byggenæringen har utarbeidet omforent politikk til forslag til lov- og/eller forskriftsendringer i kvalifikasjonskravene til ansvarlige foretak. NHO Byggenæringen vil be DiBK om å etablere et samarbeidsprosjekt der næringen sammen med DiBK kan søke løsninger, og arbeide for at disse er i tråd med vår politikk.  

Arbeidsliv

Vi leverer nå høring knyttet til Arbeidstilsynets virkemidler. Det legges opp til et mulig politisk løp når høringsfristen er utløpt.