Fra resirkulering til gjenbruk

Forrige uke møttes flere av referansebedriftene i det nye nordiske fellesprosjektet «Metal waste reduction» i et digitalt oppstartsmøte. Prosjektet har som mål å redusere mengden metallavfall i nordiske blikkenslagerverksteder med hele 30 %. Hvordan skal de få til det?

- Dette prosjektet tar utgangspunkt i avfallspyramiden som illustrerer prioriteringene i nordisk avfallspolitikk og EUs rammedirektiv for avfall, forteller prosjektleder Jan Henrik Nygård, styreleder i VBL.

Avfallspyramiden illustrerer prioriteringsrekkefølgen i for avfallshåndtering.
Det primære målet er å redusere avfallsmengden, dernest å bruke produkter om igjen, før man forsøker å gjenvinne materialene i avfallet som oppstår. I dag gjenvinnes størstedelen av restene fra blikkenslagernes verkstedproduksjon.

 

Hver blikkenslagerbedrift sender i dag 5-10 tonn metallavfall til gjenvinning hvert år.

- I tråd med avfallspyramiden er derfor målet vårt å redusere mengden av det som sendes til gjenvinning, og flytte fokus over til reduksjon og gjenbruk.

Med reduksjon menes ganske enkelt å redusere mengden avfall. Dette kan blant annet gjøres ved å utvikle forbedrede rutiner for innkjøp og planlegging. Når det kommer til gjenbruk mener prosjektlederen det handler om å være kreativ.

- I vår foreløpige kartlegging ser vi at manglende lagringsplass er viktigste årsak til at restmetall ikke tas vare på til videre bruk, samt at størrelsen og kvaliteten på rester begrenser nytteverdien.

I dette prosjektet vil man derfor prøve ut ulike metoder for å gjenbruke rester av ulik størrelse, samt undersøke hvilke eventuelle nye produkter man kan lage av mindre deler.

Fungerer teori i praksis?

Hver av de nordiske deltakerlandene har utpekt 2-4 referansebedrifter som vil delta aktivt i prosjektet. Disse er avgjørende for å se om det er mulig å omsette teori til praksis.

- Vi vil innhente erfaringer fra andre bransjer og samarbeidspartnere, som referansebedriftene så vil teste om fungerer i praksis. Videre er det deres tilbakemeldinger som bestemmer hva som etterhvert skal presenteres i en «best practice»-samling, forteller Nygård.

Prosjektet skal i første omgang løpe frem til mars 2022. Og erfaringene skal oppsummeres i en rekke retningslinjer som tar for seg de ulike målsetningene til prosjektet:

  • Hvordan redusere mengden metallavfall
  • Hvordan gjenbruke i større grad
  • Nye produkter
  • Korrekt resirkulering
  • Hvordan ta i bruk ny kunnskap om avfallsreduksjon i samarbeid med andre aktører i den lokale byggenæringen.

Har du innspill til metoder eller nye produkter som bør testet i prosjektet? Ta kontakt med jan.henrik@norblikk.no


Om prosjektet

De fire nordiske forbundene Plåt och vent (Sverige), Tekniq (Danmark), Félags blikksmiðjueigenda (Island) og Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (Norge), har samlet seg om et felles prosjekt for å redusere mengden metallavfall fra Nordens omlag 1600 blikkenslagerverksteder.
Prosjektet er delfinansiert av Nordic Innovation.